; bir yangın esnasında yapı içerisindeki kişilerin gücük, hızlı ve güvenli şekilde tahliyesini hazırlamak amacı ile bina yüreki yahut dışı kurulan merdiven sistemine maruz isimdir. Olağan bir yangın, katıksız kıyamet ve benzeri durumlar başüstüneğunda insanlar pencerelerden atlamakta ya da bina midei merdivenleri kullanarak yaralanma ve ölümlere sebebiyet vermektedir.
bağırsakin yerleştirilen mekanizmanın esenlıklı çaldatmaışıp çkızılışmadığını periyodik kontroller ile izleme geçirmek ve herhangi bir arızada giderilmesini kurmak önemlidir.
Aynı zamanda yangın merdiven bapları spontane kendiliğinden olarak kapanarak eminği esenlar. Yangın merdiven bapsına yerleştirilen hidrolik iticiler bu görevi üstlenir.
Bunlar gibi beniâdem trafiğinin okkalı ve asayiş zaafiyeti olan yerlerde yangın kapıları tasarrufı yasalarca gereklidir. 5000 m2 nin üzerindeki dokumalarda binanın haricinde bir proje ile projelendirerek yangın bapları ve yolları devlet izni alabilir.
Ve bu etmenler incelenerek yangın merdivenlerinin mecburi olup olmadığına hüküm verilmektedir. Mesela; ön adetsı 4’ü geçmeyen ve seksiyon ammaçlı metruk binalarda yangın merdiveni zorunluluğu yoktur. Ancak bu özel şartlar haricinde çizgi olarak yangı merdiveni bulunması müstelzim yapılar şöyle sıralanmaktadır:
Yangın esnasında eminğin sağlanması ve normal şekilde tahliyenin gerçekleşmesi bâtınin kullanılan kapılara yangın merdiven kapısı denilmektedir. Bu baplar çeşitli özellikleri sebebiyle yangından etkilenmez. Dumana karşı sızdırmazlık sağlayıcı ve alevden etkilenmeyen kapılar emin şekilde binanın vazgeçme edilmesine olanak tanılamar.
Bu doğrultuda devlet bile özen veren mühendisler aracılığıyla belirlenen yangın yönetmeliğine munis bir şekilde yangın Merdiveni kapısı üretilmelidir.
Yangın kapıları özellikleri dayalı mevzuatlarda yangın kapısı düzenlenmiş ve ayrı bir başlangıçlık altında derlenmiştir. Binaların yangından korunması karşı yönetmelik bu düzenlemelerin en kapsamlı olanıdır.
Dolgular ile kapı verimsizluğuna yerleştirilen kasalara menteşeler ara buluculığı ile tutturulan kapı kanatları, ivedili durumlarda hafif açılacak şekilde yangın kapısı itimat kilidi ile emin hale getirilmektedir.
Yangın baplarını belirgin hasta etmek dâhilin kullanılan elektromanyetik tutucular ve entegre kötü dedektörleriyle kapı kilidini heveslimanın farklı varyasyonları vardır. Buna nüsha şekilde kapıları kilitli yapışmak karınin kendiliğinden kullanımlı kilitler mevcuttur.
Sertifikasız yangın kapıları da yakışır maliyetli seçenekler olarak tercih edilebilir. "Ehven yangın kapısı" ifadesi, sertifikasız yangın bapları dâhilin kullanılan bir tabirdir ve bu baplar ekonomik bir seçenek sunar.
Bunun yürekin de görmüş geçirmiş yangın bapsı firmalarının teknisyenlerinin hevesli şekilde montajı gerçekleştirmeleri esastır.
Sertifikalar: Yangın kapkaloriın sertifikalı olup olmadığı, pahaını etkileyen bir öteki faktördür. Sertifikalı bir yangın bapsı, uluslararası standartlara normal olarak sınav edilmekte ve onaylanmaktadır.
Yangın Yangın Merdiveni Kapısı Merdiveni Bapsı Nite Olmalı? Yangın Merdiveni Bapsı olarak da adlandırılan Yangın Kapıları insanoğluın Yangın Kapısı bir tehlike çabucak kolay ve çabucak yangın merdivenine ulaşarak oradan boşaltma olmalarını sağlamlayacak konstrüksiyonda olmalıdır.